جامعهای که میخواهد عزتمند باشد و فرزندان خود را با عزت تربیت کند، باید معلمین خویش را عزیز بدارد و در راه اعتلای روزافزون شأن و منزلت آنها بکوشد. زمانی میتوانیم از داشتن سرمایههای انسانیمان که همانا کودکان، نوجوانان و جوانان عزتمدار ایران سرفرازند به خود ببالیم که حریم حرمت معلم را به نحو احسن صیانت کنیم و اجازه ندهیم دغدغههای متعالی انسانهای بزرگی که باید ساختن فردای بهتر ایران و تربیت نسلهایی امام زمانی، ولایی، فکور، آیندهنگر، متعهد، موحد، امیدوار، سلیم، معتدل، پاکروان و باایمان، نهایت آرزو و غایت آرمانهایش باشد، به برخی انگیزهها و مشغلههای فکری از جنس نگرانی از کاستیهای معیشتی فرو کاهد و مانع تحقق این آینده شکوهمند شود.
سرمایهگذاری در حوزه گسترده و پرمخاطب فعالیتهای فرهنگی، تربیتی، آموزشی و پژوهشی در آموزش و پرورش و بالاخص در مدارس دولتی و کمتربرخوردار، یک فرصت ممتاز درراستای حل معضلات پیچیدهای است که امروز اجتماع ما را با آثار بعضی کمتوجهیهای ناصواب تاریخی به آموزش و پرورش مواجه کرده.
برای حفظ شأن معلم میبایست شئونات مدارس را محفوظ داشت و بهعنوان مثال این تلقی را اصلاح کرد که صرف هزینههای میلیاردی برای ساخت یک ساختمان یا مخارجی شبیه به آن میتواند بر حمایت از فعالیتهای هزینهبر تربیتی، ورزشی و آموزشی مدارس رجحان داشته باشد چراکه اثر ابتناء فلان بنا، روی زمین باقی میماند ولی نتیجه پرداخت کمکهزینههای لازم برای کشف و پرورش استعدادهای فرهنگی، هنری، قرآنی، مهارتی، مدیریتی، اجتماعی و... دانشآموزان طی کوتاهمدت مشخص نیست.
سرمایهای که اکنون برای ایران و مدارس باقیمانده، باید در کنار ایفای وظیفه ضروری حاکمیتی در بازسازی، نوسازی و تجهیز مدارس، به حمایت از فعالیتهای اثرگذار تربیتی، علمی و آموزشی در مدارس نیز اختصاص یابد. این حمایت نباید براساس تخصیص اعتبارات قطرهچکانی باشد که مشخص نیست به مدارس نیازمند برسد یا خیر بلکه باید با ترمیم آییننامههای اداری و مالی و اولویت دادن به اعتماد و آزادی عمل اولیای مدارس همراه باشد. هدف این است که مدارس از وضعیت مربوط به روزگاری که کارکردشان تنها بر برپایی مسابقه بیپایان و کمثمر «بیستجویی» و کسب نمرات بالاتر متمرکز بود فاصله بگیرند؛ زمانی که کمتر به چالشهای نوظهور اجتماعی و ویژگیهای اخلاقی و فکری نسل نوجوان توجه میشد و پیوستهای فرهنگی، تربیتی و انسانی متناسب با دوره آنان رعایت نمیشد. در آن دوران، تعارضات و ابهامات تلنبار شده در گوشه و کنار مدارس بدون پاسخهای فکری و فرهنگی، بهصورت آشکار و عیان قابل مشاهده بود و موجب حسرت و غصهای عمیق میگردید.
این رویکرد جدید میتواند به بازگرداندن مراکز آموزشی به جایگاه واقعی خود کمک کند؛ جایی که تربیت همهجانبه و توجه به نیازهای نسل جوان در اولویت قرار دارد.
بنده کمترین، انجام هر حرکت تربیتی مؤثر، مانا و ثمربخش را تنها با همراهی قاطبه جامعه شریف معلمان، امکانپذیر و محققشدنی میدانم و از معلمین بزرگوار استدعا دارم ضمن ایفای نقش ممتاز و بیبدیل خویش برای پیشبرد اصلاحات فکری، فرهنگی و اخلاقی در مدارس، در کنار عناصر تربیتی و فعالان این عرصه خطیر، رهبری حرکت سازنده اشاعه ارزشهای انسانی و اخلاقی بین دانشآموزان را برعهده گیرند و همچون گذشته و بلکه بیش از پیش، به انجام تکالیف و مسئولیتهای ایمانی و انسانی خود در این موضوع مهم که تضمین سلامت، صداقت و ارتقای معنوی و بینشی نسل آینده را در پی خواهد داشت همت گمارند انشاءالله.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
ابراهیم قاسمپور در گفتوگو با جامجم؛
گفتوگو با دکتر مراد عنادی، مدیرعامل موسسه«جامجم» در آستانه بیست و ششمین سالگرد انتشار این روزنامه